Intro

"Când m-am mutat în România și mi-am deschis primul cabinet de avocatură, România încă nu era stat membru al UE. Primii ani au fost intersanți, fiecare zi reprezentând o provocare în colaborarea cu instanțele judecătorești sau diferite autorități. Situații de zi cu zi, legate de practica juridică, erau tratate în mod diferit. Normele legislative treceau prin schimbări majore.

După aproape 10 ani de la aderarea României în UE, Societatea Civilă de Avocați Hirsch Marinescu & Partners se confruntă cu provocări juridice și economice importante.

Dacă initial am asistat clienții în înființarea de companii sau în preluarea acestora, mai târziu, pe fundalul boom-ului investițiilor în energia regenerabilă, am oferit suport juridic clienților noștri în vânzarea, cumpărarea sau încorporarea de SPV-uri.

Astăzi, ne focusăm pe restructurarea și optimizarea companiilor. Cel mai important aspect în acest sens fiind ultimele schimbări ale normelor legale în materie civilă și insolvență, care reprezintă un pas înainte pentru sistemul juridic din România.

Provocarea noastră permanentă este de proteja interesele economice și financiare ale clienților noștri în cel mai bun mod. România este încă o țară în care investitorii pot avea succes. În scopul de a atinge acest obiectiv, investitorul strain are nevoie de un consultant responsabil și de încredere care poate face față oricărei situații. Suntem bucuroși să fim noi acel consultant care se ocupă de toate aspectele legale în interesul dumneavoastră astfel încât investiția dumneavoastră să devină un succes – atât al dumneavoastră, cât și al nostru."
Mag. Dr. Monika Hirsch, avocat

Producătorii de energie cu o capacitate instalată de la 125 MW până la 250 MW recâștigă piața. Potrivit unei legi care a intrat în vigoare recent – Legea 122 din 03.07.20151, privind noile măsuri din domeniul energiei (denumită în continuare “Legea 122/2015”) schimbă din nou posibilitatea de a intra pe piața a marilor producători de energie, care dezvoltă o putere electrică cu o capacitate de la 125 MW până la 250 MW (denumiți în continuare “Mari Producători”), acesția nemaiavând nevoie de o aprobare separată și individuală din partea Comisiei Europene, dacă sunt acreditați de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Read more »

  • Legea insolvenței persoanelor fizice intră în vigoare în Decembrie 2015

  • Nou termen-limită pentru declarațiile financiare

  • Modificări ale Legii Societăților Nr. 31/1990 and si Legii Registrului Comerțului

  • Sprijin pentru întreprinderile micro și mici din zonele rurale pentru înființarea și dezvoltarea activităților economice non-agricole

  • Noul Cod de procedură fiscală și Legea Amnestiei fiscale nr. 209/2015 au fost publicate

Legea insolvenței persoanelor fizice intră în vigoare în Decembrie 2015

La data de 26 iunie 2015, Legea nr. 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice, o noutate absolută în sistemul legislativ românesc, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 464 din 26 iunie 2015 și va intra în vigoare la data de 26 decembrie.

Scopul principal al acestei legi este de a oferi o șansă debitorilor de bună-credință de a-și redresa situația financiară printr-un plan de rambursare al datoriilor; lichidarea activelor sau prin procedura simplificată.
Procedura se aplică acelor persoane care au domiciliul sau reședința înregistrată de cel puțin 6 luni în România înainte de a-și cere insolvența; au datorii totale care depășesc echivalentul a 15 salarii minime cu o scadență care a expirat de mai mult de 90 de zile; nu au nicio posibilitate să se redreseze financiar pe cont propriu în următoarele 12 luni după ce datoriile lor au devenit scadente.
Read more »