Intro

La aproape douăzeci de ani de la aderarea României la UE, firma de avocatură ‘Hirsch Marinescu & Asociații‘ continuă să facă față provocărilor majore, juridice și economice, ale clienților, prin eforturile comune ale Echipei.

După ce criza economică s-a făcut simțită la sfârșitul anului 2012, atenția noastră s-a îndreptat către restructurarea și optimizarea corporațiilor, în timp ce domeniul energetic a rămas tăcut până de curând.

În primul rând, cele mai recente norme juridice în materie civilă și de insolvență reprezintă un avans semnificativ în sistemul juridic românesc, dar și în domeniul energiei și al regenerabilelor. Acest avans a fost realizat de către legiuitori, care au liberalizat complet piața energiei în 2021.

Provocarea noastră constantă este de a proteja interesele economice și financiare ale clienților noștri în cea mai mare măsură posibilă. România este încă o țară în care investitorii pot avea mult succes, în toate domeniile de activitate, dar mai ales regăsind aici baza resurselor de energie necesare generării de profit pentru aceștia.

Pentru a obține acest succes, un consultant responsabil și de încredere trebuie să supravegheze situația. Vom fi bucuroși să vă fim consultanți în toate/orice aspecte(le) juridice, în care avem Expertiza necesară, astfel încât investiția dumneavoastră să devină un succes pentru noi toți!

Timpul a trecut de când am intrat pe piața avocaturii, în anul 2006. Începutul unei povești de succes căreia îi suntem recunoscători este acesta:

România nu era încă membră a UE, atunci când Monika s-a mutat aici și a deschis prima sa firmă de avocatură. Primii ani au fost foarte interesanți pentru ea, dar și o provocare pentru Echipa creată. În calitate de avocat străin, colaborarea cu instanțele și autoritățile a fost interesantă în fiecare zi și a făcut posibilă crearea unei Echipe puternice și unite. Chiar dacă spețele avansate erau legate de practica juridică generală comună, situațiile de zi cu zi erau tratate diferit. Sistemul juridic se schimba în mod dramatic, ceea ce a făcut ca eforturile comune ale Echipei să fie încununate de succes la sfârșitul fiecărui an.

Inițial, am constituit în mod continuu societăți comerciale sau am asistat clienții noștri în preluarea altor societăți, dar am oferit și consultanță, în toate domeniile de Experiență, pentru dezvoltarea corespunzătoare a afacerilor clienților.

Ulterior, în perioada de apogeu a energiei regenerabile, am asistat clienții în vânzarea, cumpărarea sau înființarea de SPV-uri.

După cum evoluau lucrurile în 2012, cabinetul deschis de Monika avea nevoie de o schimbare. Schimbare care a creat parteneriatul dintre Hirsch & Marinescu, făcând un pas înainte cu Raluca, care a preluat Managementul, și Monika, care supraveghea nevoile clienților din Austria.

În primul rând, cele mai recente norme juridice în materie civilă și de insolvență reprezintă un progres semnificativ în sistemul juridic românesc. De asemenea, am văzut în domeniul energiei și al regenerabilelor un avans făcut de legiuitori, care au deschis în sfârșit piața gazelor în iunie 2020. După ce, având în vedere că piața de energie electrică s-a "spus" că a fost complet deschisă în 2008, dar a început să elimine prețurile reglementate abia în 2012. Astfel, piața energiei electrice a fost deschisă complet și pentru consumatorii finali în ianuarie 2021.

De asemenea, investitorii au devenit curioși (încă o dată față de România) și serviciile noastre și-au mărit portofoliul cu alte proiecte de reautorizare și due diligence a unor proiecte vechi, neimplementate anterior din cauza lipsei previziunii. Lipsa de previziune pe care am ajuns să o constatăm s-a resimțit în două direcții: financiară - cauzată de imposibilitatea calculării randamentului investițiilor; dar și, juridică - cauzată de incoerența legiuitorului în menținerea promisiunilor făcute timp de mai mulți ani și schimbarea constantă a legii în ceea ce privește ajutoarele financiare/taxele.

Monika and Raluca,
Partnere ale SCPA Hirsch Marinescu și AsociațiiDragi toți,

Cu prilejul acestui început de toamnă în afaceri, echipa noastră din cadrul Cabinetului de Avocatură SCPA Hirsch Marinescu & Partners vă dorește o toamnă prosperă și să vă continuați afacerile într-un mod inteligent, prin obținerea consultanței necesare!

Având în vedere stoparea pandemiilor, ne vom continua activitatea în principal, de acasă, ca urmare a noii infrastructuri create odată cu Ordonanța Militară 1/2020 care permite o modalitate cât mai eficientă de a acționa pentru clienții noștri. Prin aceasta, ne menținem angajamentul pentru continuarea asistenței clienților noștri în cel mai dedicat mod și, suntem în continuare deschiși pentru noi afaceri pentru potențialii noștri clienți.

Prin urmare, suntem puternici pentru clienți, menținând timpii morți la un nivel scăzut, dar ne întâlnim în mod deschis cu dumneavoastră/instituțiile publice ori de câte ori este nevoie.

Pentru chestiuni urgente, nu ezitați să o contactați pe Raluca Marinescu.

Producătorii de energie cu o capacitate instalată de la 125 MW până la 250 MW recâștigă piața. Potrivit unei legi care a intrat în vigoare recent – Legea 122 din 03.07.20151, privind noile măsuri din domeniul energiei (denumită în continuare “Legea 122/2015”) schimbă din nou posibilitatea de a intra pe piața a marilor producători de energie, care dezvoltă o putere electrică cu o capacitate de la 125 MW până la 250 MW (denumiți în continuare “Mari Producători”), acesția nemaiavând nevoie de o aprobare separată și individuală din partea Comisiei Europene, dacă sunt acreditați de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Read more »

  • Legea insolvenței persoanelor fizice intră în vigoare în Decembrie 2015

  • Nou termen-limită pentru declarațiile financiare

  • Modificări ale Legii Societăților Nr. 31/1990 and si Legii Registrului Comerțului

  • Sprijin pentru întreprinderile micro și mici din zonele rurale pentru înființarea și dezvoltarea activităților economice non-agricole

  • Noul Cod de procedură fiscală și Legea Amnestiei fiscale nr. 209/2015 au fost publicate

Legea insolvenței persoanelor fizice intră în vigoare în Decembrie 2015

La data de 26 iunie 2015, Legea nr. 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice, o noutate absolută în sistemul legislativ românesc, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 464 din 26 iunie 2015 și va intra în vigoare la data de 26 decembrie.

Scopul principal al acestei legi este de a oferi o șansă debitorilor de bună-credință de a-și redresa situația financiară printr-un plan de rambursare al datoriilor; lichidarea activelor sau prin procedura simplificată.
Procedura se aplică acelor persoane care au domiciliul sau reședința înregistrată de cel puțin 6 luni în România înainte de a-și cere insolvența; au datorii totale care depășesc echivalentul a 15 salarii minime cu o scadență care a expirat de mai mult de 90 de zile; nu au nicio posibilitate să se redreseze financiar pe cont propriu în următoarele 12 luni după ce datoriile lor au devenit scadente.
Read more »