September 3, 2015
Indiferent dacă ne referim la investitori străini sau la cei locali, cea mai comună formă de a face afaceri în România este prin intermediul unei societăți cu răspundere limitată (SRL). Beneficiile vorbesc de la sine: înregistrare rapidă cu obligații administrative mici, costuri scăzute, un capital social de minimum 200 RON, asociații nu pot fi făcuți responsabili pentru datoriile sau acțiunile firmei, decât în cazuri speciale și anume prevăzute de lege.
Procedura de înființare este formalistă și se realizează la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul unde societatea va avea viitorul sediu social. Procedura are o parte administrativă efectuată de reprezentații Registrului Comerțului și o parte decizională efectuată de către Directorul Registrul Comerțului, ori de o persoana desemnată. Dacă dosarul aplicantului este complet, societatea este înființată în aproximativ 10 zile.
După ce societatea este constituită, urmează anumire proceduri la Administrația Financiară și la Inspectoratul Teritorial de Muncă, daca este cazul.
Important de știut: Persoanele care înființează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată (SRL) pot opta pentru “debutant SRL” (SRL-D). SRL-D-ul poate fi înființat de maximum 5 debutanți asociați într un anumit domeniu de activitate și este obligatoriu ca administratorul să fie numit dintre asociați. Pentru a beneficia de avantajele fiscale, compania trebuie clasificată ca microîntreprindere.
Autor: Mag. Mihaila Raluca, office@nhp.ro
Pentru mai multe informații sau orice alte întrebări, vă rugăm să o contactați pe: Mag. Raluca Mihaila L.L.M. office@nhp.ro.
© 2024 Hirsch Marinescru & Partners SCPA