Sumar

Raluca Marinescu este un avocat calificat cu peste treisprezece ani de experiență în drept, practicând și consultând clienții în domenii precum energie, mediu, comercial, dar și reprezentarea clienților în diversele litigii apărute în desfășurarea afacerilor.

Raluca a lucrat în cooperare cu firme de avocatură locale și internaționale, în care s-a axat pe proiecte legate de energia regenerabilă, drept comercial și legislația construcțiilor.

Educație

 • 2008-2010 – Universitatea din București – Master Drept Privat Aprofundat

  Lucrarea disertație: Autorizațiile în construcții, în cadrul contractului de antrepriză. Lucrarea de diplomă a fost apreciată, fiind o mare preocupare la acel moment pentru firmele existente și în curs de dezvoltare din domeniul construcțiilor.

 • 2004-2008 – Universitatea din București -Facultatea de Drept

  Licență în Științe juridice

Activități extracuriculare: Membru activ în cadrul Asociației Studenților la Drept (ASD).

În calitate de membru activ în cadrul Asociației Studenților în Drept, m-am familiarizat cu posibilitățile, și mă refer aici la problemele și problemele pe care le poate avea o companie în sistemul românesc existent, în negocierile cu clienții și am participat la diverse cazuri practice care mi-au oferit posibilitatea de a mă familiariza cu proiectele pe care le poate avea o asociație.

Practic, acesta a fost unul dintre punctele care mi-a dat drumul și m-a impulsionat în Dreptul comercial și m-a pus pe calea de a deveni un furnizor de soluții pentru clienți, în ceea ce privește problemele cu care se pot confrunta aceștia.

Cariera

În 2008, Raluca Marinescu a început colaborarea cu firma de avocatură din București, din cadrul parteneriatului multinațional Niederhuber Hager Hirsch & Partners (NHP). Mai întâi, Raluca și-a început activitatea de pe băncile facultății ca și palalegal. Ulterior, în calitate de junior associate, după intrarea în Baroul București din același an, și-a început cercetarea (și totodată experiența) în dreptul energiei, domeniu în care își începuse consilierea clienților.

Ca expert în domeniul energiei, a scris mai multe articole pe baza dezvoltării legislative în domeniu, aplicabile atât pieței din România cât și din UE. Din 2011 a dezvoltat o relație de cooperare cu Camera de Comerț a Austriei în România (Wirshaftskammer Oesterreicht) și cu Ambasada Marii Britanii.

Începând cu anul 2012, a devenit avocat asociat în Societatea Civilă Profesională ”Hirsch, Popescu, Marinescu” SCA împreunâ cu Monika Hirsch și Gizella Popescu, pentru ca în 2014 să rămână împreună cu Monika în asocierea, acum numită SCA ”Hirsch Marinescu & Asociații” SCA (SCPA).

Ca urmare a crizei economice care începuse să se resimtă și în România, în 2014 Monika și Raluca au hotărât în sensul preluării tuturor atribuțiilor de management ale SCPA de către Raluca.

Astfel, Raluca a preluat frâiele SCPA, în cadrul căruia fusese aprobată ca Avocat coordonator și de către Baroul București; și a administrat cu succes ieșirea din criza economică și continuarea consilierii și reprezentării clienților, care necesitau atenția și diligența SCPA în desfășurarea activității acestora.

Experienta relevanta

Energie

 • Raluca oferă consultanță juridică în activități comerciale în domeniul electricității și industria gazului. Are în vedere atunci când oferă consultanță aspectele principale aflate în sectorul energiei, respectiv: concesiune, drept imobiliar, tarife, regulamente și legislație (comune electricității și industriei gazului), înființarea și dezvolatea unor parcuri de energie regenerabilă, licențierea ca producători de energie electrică în cadrul Autorității de Reglementare în domeniul (ANRE), dar și în calitate de furnizori, respectiv traderi de gaze naturale.
 • În calitate de consultant, într-un proiect de dezvoltare de energie regenerabilă (verde), a avut oportunitatea de a aplica dispozițiile în tranziție ale Codului civil, dar și noutățile legislavite ale Noului Cod civil, prin înregistrarea unui contract de fiducie la Arhiva Electronică de Garanții Imobiliare– a doua înregistrare al unui astfel de contract la nivel național – în căutarea aplicării celor mai bune variante de garantare a investițiilor clienților, pe termen lung.
 • Procesul permanent de transformare al legislației internaționale și românești, care a dus la liberalizarea pieței energiei, a oferit posibilitatea Ralucăi de a aprofunda un set complex de aspecte legate de concesiune, clarificarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor sau rețelelor, contractelor de racordare la rețele, structuri de finanțare, strategii de vânzare, regulamentele în desfășuare și strategii operaționale, precum și aprobarea unor proceduri de ieșire din anumite categorii de folosință a terenurilor ce sunt utilizate pentru producția de energie regenerabilă, într-un mod mai eficient și rapid.
 • Raluca a mai participat și la o varietate de astfel de proiecte (parcuri de până la 1300MW ), oferind consultanță asupra unei game variate de aspecte – autorizarea pentru generarea electrictății, licențierea și autorizarea pentru furnizare și distribuire de energie electrică.
 • Raluca, prin munca realizată în echipele pe care și le-a format, și-a asistat clienți prin ofefrirea răspunsurilor la chestionarele acestora privind regulamentele naționale și internaționale; informarea acestora despre schimbările care apar în legislație; asistarea pentru desfășurarea unor diferite tipuri de tranzacții, inclusiv fuziuni și achiziții, investiții private în companii de energie, concesiuni și alte tipuri de contracte specifice acestui sector.
 • Consultanță juridică pentru unul dintre cei mai mari jucători de pe piața imobiliară a Europei de Est, achiziția capitalului majoritar al unei companii locale, care s-a finalizat prin dezvolatea unui parc fotovoltaic. De asemenea, Raluca a asistat și unul dintre cei mai mari investitori elvețieni, în vederea punerii în funcțiune și dezvoltării unor parcuri eoliene, dar și a unui studiu privind posibilitățile dezvoltării unei hidrocentrale pentru care a și realizat raportul de due diligence în acest sens.
 • Realizarea unei verificări al unui proiect pentru o micro-hidrocentrală finanțat de un dezvoltator elvețian din domeniul energiei regenerabile și suport juridic în vânzarea pachetului minoritar de acțiuni de către unul dintre cei mai mari producători de turbine din lume.

Mediu

Întocmai în considerarea experienței acumulate din cercetarea pe care Raluca o realiza în domeniul energiei, fiind într-o strânsă corelare cu dreptul mediului, aceasta s-a specializat și pe probleme de mediu.

 • Raluca oferă consultanță pe probleme de mediu, pentru evitarea unor amenzi și inconveninte legale, pornind de la momentul autorizării activității specifice (poluante/ne) a unei firme, plecând de la reglamentul privind managementul deșeurilor ce trebuie avut în vedere de majoritatea societăților de producție.
 • Raluca a oferit asistență juridică și unuia dintre cei mai mari producător elevețieni de ciment de pe piața românească pentru aspecte prvind transportul deșeurilor și importul acestora, prelungirea permiselor și autorizațiilor de funcționare.
 • Cercetare și strângerea documentației pentru prelungirea avizului de mediu unuia dintre cei mai mari producători de ciment de origine austriacă din România, dar și consiliere pentru limitarea consecințelor poluante asupra mediului și autorizarea producțiilor ce au un anume impact asupra mediului.

Construcții

 • Consultanță juridică pentru investitorii austrieci atât pentru ridicarea unor construcții de geniu, preluarea și obținerea autorizației de construcție pentru ridicarea unor blocuri de apartamente, precum și obținerea autorizației pentru spații de acomodare în București.
 •  Asistență periodică pentru firmele mari și medii din domeniul construcțiilor și al proiectării.

Drept comercial

Practică vastă în dreptul comercial în special în cel legat de tranzacții locale și internaționale – achiziții și fuziuni, schimbarea managementului sau a asociaților.

Contact

This section is also available in: Engleză Germană